top of page

Chefscoaching och ledarskapscoaching - utveckla ditt ledarskap!

Uppdaterat: 19 aug. 2022

Skribent - Lars Göran Halvdansson


För ett antal år sedan lade en kommun i Västerbotten ut en jobbannons där man sökte en ny kommunchef. Beskrivningen i annonsen på den person som söktes fick utstå en hel del ironi. Personen som sökte skulle nämligen kunna alltifrån ledarskap till att vara en bra coach.

Känner du igen dig i rollen som chef, ledare, eller för den skull förälder med ansvar att hålla ihop en familj:


”Hur i hela världen ska jag räcka till!?”


Tänk om det är så att det aldrig varit meningen att just du skulle göra allting själv? Tänk om det är så att andra människor faktiskt har en enorm massa potential och förmågor som de skulle må bra att få använda sig av, samtidigt som arbetsfördelningen på arbetsplatsen, eller i hemmet, föreningen eller vad det månde vara, skulle bli mycket sundare?


Att utveckla ditt ledarskap genom en chefscoach och lära sig ett coachande förhållningssätt handlar till stor del om att lära sig kommunicera effektivt. Och en av nycklarna till effektiv kommunikation är att lyssna aktivt. Verkligen lyssna på vad som sägs. Bara den färdigheten gör närmast underverk med människor. Verklig uppmärksamhet är nämligen en skrämmande bristvara i samhället. Och att bli lyssnad på är stärkande.


När du verkligen lyssnar för att förstå kommer du också att effektivare kunna komma till kärnan i vad som sägs. Och på så sätt, gemensamt med den du lyssnar på, komma fram till en lösning.

Ett coachande förhållningssätt handlar nämligen också om att inte var så snabb att ge råd eller servera lösningar. Anamma en mer nyfiken frågande inställning istället. Hur tänker du kring det här? Hur skulle du vilja lösa detta?

Många chefer och ledare har efter en coachutbildning kommit tillbaka och sagt hur lättade de varit: ”Nu behöver jag inte göra allt själv längre!”

Bara det kanske vore värt det.


Livet är ju sällan en enskild företeelse heller utan det mesta hänger ihop. Har du konflikter hemma, kanske bråkar med dina barn det sista du gör på kvällen, en konflikt som sen hänger kvar på morgonen, hur lätt är det då att vara en bra chef, ledare, förebild på jobbet? Genom att bli bättre på att lyssna och förstå, söka lösningar istället för att älta problem, både hemma och på jobbet så skapas ett mer harmoniskt hem. Och en mer harmonisk – och säkerligen effektivare – arbetsplats.


Ett coachande förhållningssätt handlar också om att tro på andra människor. Men även att ge dig verktyg för att tro mer på dig själv.

Det här kanske låter som magi. På ett sätt är det det. Att använda coachande verktyg, att stötta andra människor i att hitta sina egna svar och lösningar, är nästan häpnadsväckande effektivt. Varningsklockorna kanske ringer och någon tänker att det är manipulativt. Men det är precis tvärtom. En person som hittar sina egna svar och lösningar blir motiverad till att skapa handling och resultat. Men som med all förändring kommer den inte av sig själv. Det handlar om att ta ansvar för det personliga ledarskapet, göra jobbet, välja fokus varje dag.

De ovärderliga verktygen kan du få med dig via en utbildning till diplomerad coach.Jobbet får du göra själv. Resultatet kan bli nåt som du har nytta av för resten av ditt liv.


Både på jobbet och i privatlivet.


För mer information om hur du kan utveckla dina ledarskapskunskaper rekommenderar jag att kolla in denna länk:

https://www.shifteducation.se/utbildningar


38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page